sunnuntai 25. syyskuuta 2011

Banaani-suklaa kohokas

Viikonloppuna tuli leivottua ihan useasti, ja tämä sitten kruunasi sunnuntain ruokailun. Onnistu täydellisesti! Nyt oli kypsä koko matkalta ja maku mitä parhain. Kupit olivat vähän pienemmät kun banaani-passionissa. Löysin kohokkaiden tekemiseen aivan mahtavan paksupohjaisen kattilan mummun keittiöstä. Sääli etten kauhealla googlettelulla löytänyt semmoista mistään. Oma olisi kiva! Kattila oli ilman vartta, koska astia ei itsessään kuumentunut. Pohja oli paksu joten sillä oli helppo sulattaa suklaat ja lämmittää kerma.



Créme patissiére -seos
1,5 dl maitoa
1 dl kuohukermaa
0,25 dl vehnäjauhoja
1 rkl maissitärkkelystä
3 isoa munankeltuaista
0,5 dl sokeria

Täyte:
1 dl taloussuklaa raetta
1 banaani (noin 100g)
20g sulatettua voita voitelemiseen
0,5 dl sokeria
2 isoa munanvalkuaista

Sihvilöi jauhot ja tärkkelys samaan astiaan. Sekoita keltuaiset ja sokeri isossa kulhossa. Vatkaa keltuaissokerivaahtoa hetken aikaa käsin, niin että ovat varmasti sekaisin ja väri on kullankeltaista. Lisää joukkoon jauhot ja sekoita tasaiseksi, väri muuttuu vähän vaaleamman keltaiseksi. Kuumenna créme partissiére -seosta varten maito ja kerma kattilassa lähes kiehuvaksi. Lisää loraus (noin 2-3rkl) maito-kerma seosta muna-jauho vaahtoon. Vatkaa tasaiseksi. Vatkaa loput maito-kerma seoksesta hiljalleen mukaan. Kaada seos kattilaan ja vatkaa edelleen matalalla lämmöllä, noin 3-5 minuuttia, kunnes seos on paksua ja tasaista. Kaada seos kulhoon, peitä ja anna jäähtyä huoneenlämpötilaan. Sekoita aika ajoin, ettei seoksen pintaan muodostu kuorta.
Laita créme patissiére -seokseen banaanisose ja suklaarouhe.

Kuumenna uuni 190 asteeseen. Jos sinulla on vanhempi hella, kuumenna uuni 200 asteeseen ja laske se kohokkaiden uuniin laiton jälkeen 190 asteeseen. Voitele 4-6 syvää annosvuokaa paksulla kerroksella voisulaa. Sirottele sisäpuolelle hienoa sokeria. Hyvä tapa on kaataa voideltuun kulhoon noin 0,5 dl sokeria ja pyöritellä sitä kulhossa. Kun kulho on sokeroitu, kaataa ylijäävä osuus seuraavaan kulhoon.

Kun créme patissiére -seos on huoneen lämpöistä on aika vatkata valkuaiset. Vatkaa valkuaiset puhtaassa kulhossa kovaksi vaahdoksi. Sekoita joukkoon sokeria useassa pienessä erässä. Vatkaa (nimenomaan riuskin ottein vatkataan seokseen) kolmannes marengista créme patissiére -seokseen ja kääntele sitten hyvin varovasti loput mukaan isolla kauhalla.

Jaa kohokas seosta annosvuokiin noin 2/3 osa. Taputtele kuppia pöytään vasten, jotta seos tasoittuu kupissa. Täytä kuppi täyteen ja tasoita veitsellä. Ota ylimenevä osa kohokas seosta pois. Vedä peukalolla reunaa pitkin ura kohokkaaseen, jotta se kohoaa paremmin.
Aseta annosvuoat uunipellille ja paista 10-20 minuuttia, kunnes kohokkaat alkavat pullistua ja muuttuvat päältä kullanruskeiksi. Paistoaika riippuu kuppien koosta.

6 kommenttia:

  1. WAU mikä kohokas!

    P.S.
    Testaan samalla toimivuutta, kun minun sivuilleni ei kuulemma pääse??Kaikki on hiirenkolossa kyllä hyvin - laitoin pitkän kirjeen :D

    www.nami-hiiri.com

    VastaaPoista
  2. Ei toimi ei sinun sivut. Onkohan domaini vanhentunut? Oletko sen maksanut? Kun vuodatus muuten tuntuu toimivan.

    VastaaPoista
  3. Ilmoitettiin vain, että vika löytyi jostain automaatti systeemistä. Ei ollut nettipimentoa täällä päässä lainkaan. Laskut oli maksettu vuoteen 2014/9 !!

    www.nami-hiiri.com

    VastaaPoista
  4. Kiitos kovasti paketista sly parini :) Linkitin sinut :)

    VastaaPoista
  5. Kiva että oli mieleiset paketit :) Laitan sinut myös linkkilistalleni niin voin seurailla leipomuksiasi!

    VastaaPoista
  6. Löysin pieniä vaahtiksia Citymarketista, kiitos tiedosta :)

    VastaaPoista