Pohjat

Täytekakku- ja piirakkapohjat

Kokoan tänne yleisimmiten käyttämäni pohjat, muistilistana itselleni ja mahdollisesti lukioille :)

*********************************************************************************
Sokerikakkupohja

Kananmunien paino grammoina x 0,70 = Sokerin ja jauhojen grammamäärät

Riko kananmunat vaa'an päällä olevaan kuppiin. Katso munien paino grammoina. Kerro munien paino  0,70. Luku on sokerin ja jauhojen grammamäärä. Käytän yleensä jauhoista noin 1/4:n perunajauhoja.

Vatkaa munat ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Vatkaa niin hyvin, että pystyt piirtämään kuvion vaahdon päälle. Sekoita kuivat aineet keskenään ja sihvilöi ne muutamassa erässä vaahdon sekaan. Varo vatkaamasta täytettä enää tässä vaiheessa. Kaada taikina voideltuun vuokaan ja paista 175 asteessa. Paistoaika uunin alatasolla on noin 40-45 minuuttia. Kakun kypsyyttä kannattaa testata coctail tikulla. Jos tikkuun ei jää taikinaa, on kakku kypsä. Anna kakun jäähtyä ennen sen leikkaamista.

*********************************************************************************
Täyteläinen suklaakakkupohja

Pohja: (20 cm vuokaan)
120 g tummaa suklaata
120 g voita
ripaus suolaa
42 g tomusokeria
1 tl vaniljasokeria
5 keltuaista
5 valkuaista
182 g sokeria
120 g jauhoja

Sulata suklaa ja jätä jäähtymään. Vatkaa huoneenlämpöinen voi, sokeri, vaniljasokeri, suola ja suklaa vaahdoksi. Sekoita keltuaiset yksitellen joukkoon, vatkaa jokaisen keltuaisen välillä hyvin. Vatkaa valkuaiset ja sokeri kovaksi vaahdoksi, ei marengiksi asti. Yhdistä suklaa vaahto valkuaisvaahtoon nostellen. Sihtaa jauhot joukkoon ja sekoita tasaiseksi, vältä vatkaamista. Kaada taikina vuokaan, jonka reunoja on korotettu leivinpaperilla. Kaavi taikinaa keskeltä pois reunoille, niin että keskelle jää syvänne. Paista 180 asteessa noin 45 minuuttia, riippuen uunista. Tarkasta kypsyyttä välillä. Anna kakun jäähtyä hetki vuoassa. Kumoa sen jälkeen se ritilälle jäähtymään.

Suklaakakkupohja on hyvä antaa vetäytyä yö jääkaapissa, sitä on helpompi siten leikata.
*********************************************************************************
Maailman paras piirakkapohja

Pohja:

  • 1 kananmuna
  • 0,75 dl sokeria
Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi
  • 2 dl jauhoja
  • 0,5 dl kaurahiutaleita
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 0,5 dl sulaa voita tai juoksevaa margariinia
Yhdistä kuivat aineet ja sekoita ne munavaahtoon vuorotellen voin kanssa.
  • 100g kermaviiliä
Sekoita kermaviili lopuksi joukkoon.

Taputtele taikina vuoan pohjalle lusikan avulla.