maanantai 1. elokuuta 2011

Shakkiruutuinen mansikka-valkosuklaa täytekakku

Tein tämän kakun Leivonta foorumin heinäkuun haasteeseen. Olikin ensimmäinen haastekilpailu mihin osallistuin! Näimmä jäin toiseksi kilpailussa, jos nyt laskin pisteet oikein. Huh!

Kuva

Työstä ensimmäiseksi sapluunat shakkiruutuja varten. Tee paperista 5cm, 10cm ja 15cm halkasijalla olevat ympyrät.

Vaalea pohja:
4 luomu kananmunaa
1 1/2 dl sokeria
1 1/2 dl kakkujauhoja (tai vehnäjauhoja)
1/2 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta

Punainen pohja:
4 luomu kananmunaa
1 1/2 dl sokeria
1 1/2 dl kakkujauhoja (tai vehnäjauhoja)
1/2 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta
1/2 tl punaista väriainetta (käytin itse Wiltonin pastaväri Red)

Voitele 20 cm uunivuoka ja laita reunoille korppujauhoja. Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Yhdistä kuivat aineet keskenään ja sihvilöi ne muna-sokeri vaahtoon. Sekoita nostellen. Paista kakkupohjaa 45 minuuttia uunissa. Tarpeen mukaan tarkista kypsyys esimerkiksi coctail-tikulla. Anna pohjan viilentyä hetki vuoassa ja kaada se sen jälkeen leivinpaperin päälle ritilälle. Anna viilentyä.

Tee toinen pohja samanlailla.

Halkaise kummatkin kakkupohjat keskeltä kahtia, että saat neljä kakkupohjaa. Merkitse ensimmäiseen kakkupohjaan coctail-tikulla keskikohta. Laita sapluuna sen avulla keskelle kakkupohjaa ja leikkaa ääriviivoja pitkin kakun uloin reuna irti. Toista työvaihe jokaisen sapluunan avulla ja leikkaa kaikki neljä kakkupohjaa näin.

Kokoa kakku vuokaan. Laita vuokaan lisäreunus leivinpaperista tai sitten ostettuja reunuspapereita. Laita ensimmäiseksi uloin punainen osa. Seuraavaksi valkoinen osa, sitten punainen ja viimeiseksi keskelle valkoinen osa.

Kostutus:
Maitoa ja vaniljasokeria

Täyte:
Mansikkamarmeladia
Valkosuklaata sulatettuna

Kostuta kakku kauttaaltaan maito-sokeri seoksella ja laita väliin mansikkamarmeladia ja valkosuklaata joko todella pienenä rouheena tai sulatettuna.

Kokoa seuraava kerros päinvastaisessa värijärjestyksessä, kuin ensimmäinen. Kostuta kerros ja laita täyte. Toista loppuun asti.

Kun kakku on valmiiksi koottu, laita vielä päälikerrokseenkin maito-vaniljasokeri kostuketta ja mansikkamarmeladia. Laita koko komeuden päälle tasainen paino, jotta kakun epätasaisuudet tasottuisivat. Anna imeytyä kaapissa vähintään 6 tuntia, mieluusti vuorokauden yli.

Koristelu:
n 200g valkosuklaata
(kermaa tarvittaessa)
1 dl kermaa
1/2 tl vaniljasokeria
n 60 mansikkakierrevohvelia
Mansikoita
Koristenauha

Kuva

Sulata noin 200 grammaa valkosuklaata.
Itse käytin Belgialaista suklaata, johon ei tarvinnut lisätä kermaa.
Katso tilanne oman suklaan mukaan ja tarvittaessa lisää 200 grammaan valkosuklaata 1/2 dl kermaa.

Valuta suklaa kakun päälle niin, että reunuspaperi on tiiviisti paikallaan. Heiluta kakkua suklaan levityksen jälkeen, jotta epätasaisuudet häviäisivät valkosuklaasta.

Laita jääkaappiin noin 30 minuutiksi kovettumaan.

Laita tulevan tarjoilualustan päälle leivinpaperin palasia suojaamaan mahdolliset roiskeet. Nosta kakku leivinpapereiden päälle. Ota vuoka irti ja irrota varovasti reunus.

Reunan koristelua varten vatkaa kermavaahtoa tasaamaan epätasaisuudet ja antamaan kiinnityspinnan kierrevohveleille. Kermaa kuluu desin verran. Laita kerman joukkoon 1/2 tl vaniljasokeria. Levitä kerma tasaisesti reunalle. Vältä kerman joutumista valkosuklaan päälle. Pyyhi tarvittaessa paperilla pois.
Laita kierrevohvelit paikoilleen kakun reunaan. Paina tarvittaessa hellästi, jotta ne tarttuvat kermaan. Laita koristenauha kakun ympärillä. (Ei välttämätöntä.)

Leikkaa mansikasta viistoja kolmiota. Kasta mansikoiden kapeat päät valkosuklaaseen ja laita kovettumaan muutamaksi minuutiksi pakkaseen. Tee sulatetulla valkosuklaalla tähden muotoiset kuviot tulevien mansikka-kukkien alle. Muotoile viidestä mansikan palasesta kukka tähtikuvion päälle. Laita mansikan valkoinen reunus keskustaan päin. Koristele halutessa valkosuklaalla enemmänkin.
Kuva

Leivontafoorumin kommentit kakusta:

6. Shakkiruutuinen mansikka-valkosuklaa täytekakku, leipoja: Tekila, 3 ääntä
- hyvin suunniteltu kakku, miinusta tulee ympärille laitetusta orkideasta, se oli ehdottomasti liikaa, vaikka leipoja ehkä halusi peittää kakkualustaa, kakun oma mansikkakoristelu olisi riittänyt hyvin, nyt se jäi kukan varjoon.
- Taidokkaasti tehty ja uusi taito, en ole aikaissemmin sellaista nähnyt! Loistavaa!
- Aivan ihanat mansikkakukat! Muutenkin hieno kakku. Täytettä olisin itse kaivannut hieman enemmän, tai olisin korvannut mansikkamarmeladin mansikkasurvoksella.
- Kiva idea tehdä shakkiruutu kakun sisälle. Kaunis koristelu.
- Mikä mainio idea, harmi ettei virtuaalisesti pääse maistelemaan. Hö.
- Todella kaunis kakku ja hauska toteutus, kakku vain saattaisi kaivata hieman enemmän täytettä.
- Hieman mutkikas, mutta paljon ajatusta ja taitoa vaatinut leipomus.
- Todella tyylikäs kakku! Myös kakun sisus on todella upea! Helppotekoinen täyte.

6 kommenttia:

  1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  2. Hups, onnistuin jotenkin poistamaan tuon edellisen kommenttini. Tarkoitus oli siis sanoa että kakku näyttää hienolta ja on maultaan varmasti hyvää! Mansikka ja suklaa ovat oiva yhdistelmä. :)

    VastaaPoista
  3. Kiitos kommentista! Kakku on kyllä kaunis, mutta maku ei aivan onnistunut :) En uskaltanut laittaa mitään "löysää" täytteeksi kun en tiennyt miten se käyttäytyy kakun välissä ja pidin tärkeänä shakkiruutukuviota. Ensikerralla uskallan laittaa paremmin täytteitä ja siitä tulee varmasti vielä parempi!

    VastaaPoista
  4. Tämä oli mun suosikkini kaikista :) Tykkäsin tuosta shakkikuvioinnista ja siitä että se on tehty ilman sitä vuokaa. Täytyiskin joskus kokeilla. Nyt taidan siirtyä leipaseen mustikkajuustokakkua.

    VastaaPoista
  5. Kiitoksia NamiNamille ja Annelle kommenteista! Todellakin oli kyllä kiva idea ja pientä näpertelyä :) Ensi kerralla muistan myös vähän tasoittaa noita palasia, että tulisi tasasemmat ruudut :)

    VastaaPoista