tiistai 14. helmikuuta 2012

Portugalilainen karamellikakku

Ystävänpäivän kunniaksi tein töihin kakun. Pääsimpäs samalla vähentämään testauskasassa olevia reseptejä yhdellä. Resepti löytyy Glorian ruoka&viini lehdestä 1/2012.
2 1/2 dl sokeria
1 1/2 dl maitoa
1 1/2 dl kuohukermaa
200 g huoneenlämpöistä voita
3 kananmunaa
1 tl vanilja aromia
4 1/2 dl vehnäjauhoja
1 1/2 tl leivinjauhetta

Lisäksi:
1 rkl voita
2 rkl korppujauhoja
2 rkl tomusokeria

Kuumenna sokeri paistinpannussa tai kattilassa keskilämmöllä. Älä sekoita sokeria, mutta heiluttele pannua useasti, kunnes e muuttuu kullanruskeaksi. (Itse poltin muovikauhan muodottamaksi...) Sokerin kuumetessa mittaa maito ja kerma toiseen kattilaan ja kuumenna, älä keitä.

Kaada kuuma karamelli varovasti, vähän kerrallaan kerma-maitoseokseen samalla sekoittaen. Jos karamelli kovettuu kuumenna kerma-maitoa miedolla lämmöllä. Anna karamellimaidon jäähtyä haaleaksi (nopeutin itse tätä kaatamalla sen teräskulhoon ja laittamalla kylmään veteen.)

Laita uuni kuumenemaan 180 asteeseen. Voitele ja jahota kakkuvuoka (n 24 cm).

Vaahdota voi. Kaada karamellimaito voin joukkoon. Voi saattaa hiukan sulaa, mutta jatka sekoittamista. Vatkaa munat yksitellen joukkoon. Lisää vanilja. Vatkaa seosta 3-4 minutttia, kunnes se on hieman paksumpaa.

Sekoita leivinjauhe jauhoihin ja siivilöi seos muna-voivaahtoon. Sekoita hyvin. Kaada taikina kakkuvuokaan ja paista noin 35-40 min. Kakku on kypsä, kun se on päältä kullanruskea ja sisältä kostea. Kokeile kypsyyttä puutikulla. Älä kypsennä kakkua liikaa.

Anna kakun jäähtyä vuoassa hieman. Siirrä tarjoiluvadille ja koristele. Vaniljajäätelö tai kastike sopii hyvin kakun kanssa!

Sain tehdä kakun kahdesti, kun poltin kinuskin niin pahan makuiseksi, ettei se tasoittunut edes taikinaan tehdessä tarpeeksi. Toisessa versiossa tiputtelin kananmunia lattialle ja muutenkin sohlailin. Nyt on viikon tauko leipomiseen, sen verran rankka kokkausviikko ollut.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti