maanantai 10. syyskuuta 2012

Savulohivoileipäkakku omalla leivällä

Projekti oli alusta alkaen jännittävä, kun testi voileipäkakku epäonnistui. Kaasu-uunilla leivän tekeminen on jo oma haasteensa ja kun en suuremmin ole leipää tehnyt, piti ihan taikinan tekeminenkin opetella. Lisänä ongelmaksi tuli kostutus. Testileivässä kostutus oli olematon ja leipä jäi täysin kuivaksi vaikka se imeyty jääkaapissa kolme päivää (?!) Tässä taas pelkäsin, että meni liian märäksi. Tänään sain kuulla, että leipä oli hyvää ja onnistunut! Mahtavaa!


Leipä:
5 dl maitoa
50 g hiivaa
2 tl suolaa
1 dl voita/öljyä
2 dl kaurahiutaleita
n 10 dl jauhoja

Lämmitä maito. Sekoita joukkoon hiiva, suola ja kaurahiutaleet. Sekoita tasaiseksi ja kaada yleiskoneeseen. Laita yleiskone pyörimään hitaimmalla tasolla. Lisää jauhoja vähän kerrallaan ja nosta yleiskoneen nopeutta yhdellä tasolla. Lisää jauhojen lisäämisen loppuvaiheessa voi/öljy. Jatka vaivaamista ja nosta yleiskoneen nopeutta taas yhdellä tasolla. Lisää jauhoja vähän kerrallaan ja kun taikina alkaa nousemaan taikinakoukkua pitkin, alkaa leipätaikina olemaan valmis. Taikinan kuuluu olla löysää ja venyvää. Leivän vaivaamiseen menee noin 8-10 minuuttia aikaa.

Anna taikinan kohota 30-45 minuuttia taikinakulhossa peitettynä. Kaada taikina 26x26 cm neliön muotoiseen reunusvuokaan tai 28cm ympyränmuotoiseen vuokaan. Jatka kohottamista tunnin verran.

Paista taikinaa 175 asteessa noin tunti. Käännä leipä ja kopauta pohjaan, jos pohja kopisee on leipä valmiina.

Omat kommentit:
Leivän tekeminen kaasu-uunissa ei ihan kertalaakista lähde. Se tuli opittua. Opin tekemään oikeanlaista taikinaa ja kohottamaan sen oikein, mutta ongelmia vielä tuo paistaminen. Saan leivän kyllä paistettua, mutta se silti laskeutuu keskeltä. Ja se laskeutuminen aiheuttaa sen, että en saa leikattua siitä kolmea samankokoista palasta. Eli jouduin tässäkin voileipäkakussa tekemään 2x 5 dl taikinat, jotta sain kolme sopivaa palasta. Jäihän sitä leipää myös kotiinkin, mutta ei tämä ihan kustannustehokkaasti mene. Testaan seuraavan viikon tilauksiin tehdä pienempänä leipänä, jos se olisi avain onneen.

Täyte 1.
550 g savulohta
200 g savulohi-piparjuuri tuorejuustoa
200 g yrttituorejuustoa
200 g kermaviiliä
80 g sipulia
50 g kaprista
suolaa ja pippuria

Täyte 2.
2 prk tuorekurkkusalaattia
100 g remouladea
50 g creme francea

Kostutus:
kalalientä

Koristeet:
400 g natural tuorejuustoa
200 g creme francea

tomaattia
herneenversoa
salaattia
kurkkua

Omat kommentit:
Täytettä tuli ehkä liikaa, eli veikkaisin 500 g lohta olevan parempi määrä, ja muita täytteitä siinä sivussa vähentäen.  Täytteestä tulee aika paljon kosteutta leipiin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti